Sabıka Kaydı Olanlar Hangi Ülkede Oturum Alabilir

Sabıka kaydı olanlar yurtdışında şirket kurabilir mi?

Dünyanın bir çok ülkesinde şirket kurarken adli sicil kaydı sorulmaz. Oturum almamız gerektiği zaman bu sorrgu karşınıza çıkar. Karadağ’da şirket kurmak için sabıka kaydı sorulmazken oturum işlemleri esnasında adli sicil kaydınız talep edilir. Bazı ülkeler varki şu an Adli sicil kaydı istemeden oturum vermeye devam ediyor.

Sırbistan’da Sabıka Kaydı Sorulmadan Şirket kurmak ve oturum almak mümkün. Sırbistan hükümeti oturum başvurularında Adli sicil kaydı talep etmemektedir. Adli sicil kaydım var yurtdışında nereye yerleşebilirim diyorsanız ilk seçenek Sırbistan olabilir.

Adli Sicil Kaydı Olanlar Yurtdışında Şirket Kurup Oturum Alabilir mi?

Adli sicil kaydı olanlar yurt dışında şirket kurup oturum olurken Sırbistan dışında bir çok ülkede sorun yaşayabilirler. Sırbistanda adli sicil kaydınız var iken oturum almak mümkündür.

Adli Arşiv Kaydı Olanlar Yurtdışında Şirket Kurup Oturum Alabilirler mi?

Bir çok ülke oturum başvuru esnasında talep ettiği sabıka kayıtlarını arşiv kayıtsız talep etmektedir. Örnek olarak Sabıka arşiv kaydı olanlar Sırbistan ya da Karadağ’da da şirket kurup oturum alabilirler.

Adli sicil kaydı ne zaman silinir?

Ancak bazı durumlarda Adli sicil kayıtlarının silinmesi mümkündür.

Adli sicil kaydının silinmesi, Adli Sicil Kanunu‘nda belirlenen şartlara ve sürelere tabidir. Bu konuda kesin bir “ne zaman” demek zordur çünkü birçok faktöre bağlıdır. İşte adli sicil kaydının silinmesiyle ilgili temel durumlar:

Hükmün Bütün Sonuçlarıyla Ortadan Kalkması

Adli sicil kaydı, cezanın infazı tamamlandığında kendiliğinden silinmez. Bu, ceza mahkumiyetine bağlı hak yoksunluklarının giderilmesi veya denetimli serbestlik süresinin sona ermesiyle de olmaz. Bu durumlar sadece silinme için bir başlangıç noktası olabilir.

Kanunda belirtilen bazı süreler sonunda adli sicil kaydının silinmesi talep edilebilir veya kendiliğinden silinebilir.

Adli Sicil ve Arşiv Kaydının Silinme Şartları

Genel olarak, adli sicil kaydının silinmesi için şu şartlar aranır:

  1. Cezanın İnfazının Tamamlanması veya Denetimli Serbestlik Süresinin Bitmesi: Öncelikle verilen cezanın tamamen infaz edilmiş olması (hapis cezasının çekilmesi, adli para cezasının ödenmesi vb.) veya denetimli serbestlik süresinin başarıyla tamamlanması gerekir.
  2. Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi: Eğer bir kişi mahkumiyet nedeniyle bazı haklarını kaybettiyse, bu haklar geri verilmelidir. Örneğin, seçme ve seçilme hakkı gibi haklar. Geri verilmesi için mahkeme kararı gereklidir.
  3. Belirli Sürelerin Geçmesi:
    • Adli sicil kaydı, sabıka kaydı anlamına gelir. Cezanın tamamlandığı veya denetimli serbestlik süresinin sona erdiği tarihten sonra silinebilir. Bu silinme işlemi için 5 yıl geçmesi gerekmektedir.
    • Adli sicil arşiv kaydı: Adli sicilden silinen kayıtlar, bazı istisnalar dışında silinir. Bu istisnalar devlet güvenliğine karşı işlenen suçları içerir. Kayıtlar, 15 yıl geçtikten sonra silinir. Eğer ilgili kişi ölmüşse veya mahkumiyet yoksa, kayıtlar 75 yıl sonra arşivden silinir.

Silme İşlemini Kim Yapar?

Adli sicil kaydının silinmesi için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü‘ne yazılı olarak başvuruda bulunmak gerekir. Ancak yukarıda belirtilen şartlar oluştuğunda bazı kayıtlar kendiliğinden de silinebilir.

İstisnai Durumlar

Bazı durumlarda silinme süresi uzayabilir veya kayıt hiç silinmeyebilir. Örneğin, terör suçları ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar gibi ağır suçlarda adli sicil kaydını silmek zordur. Bazen bu imkansız olabilir. Ayrıca, mükerrer suç işleyenlerin kayıtlarının silinme şartları ve süreleri de farklılık gösterebilir.

Adli sicil kaydınızın durumu hakkında en doğru ve güncel bilgiyi e-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Bunun için adli sicil kaydı sorgulama hizmetini kullanın veya bir avukata danışın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın